Aktuality

Zákaz kouření v pohostinství: pokles tržeb o třetinu, útěky bez placení a zavírání podniků

Letošní zima bude pro podnikatele v pohostinství těžkou zkouškou. Tržby hospod, barů, vináren a restaurací se v září propadly až o polovinu a útěky bez placení se v posledních měsících zdvojnásobily. Nadcházející zima ukáže, kolik kuřáků je ochotno chodit kouřit ven stejně jako v létě. Hospodští ale již nyní čekají další úbytky zákazníků a pokles tržeb.

Česko jako země hospod a piva může být minulostí

Tvrdý protikuřácký zákon začal platit začátkem srpna. Tento měsíc podle hospodských přinesl propad tržeb o desítky procent, malé obce hlásily dokonce až o 30 %. Pivovary navíc oznámily, že prodej piva v restauracích se již v červenci meziročně snížil o 9 %. V září začal stát pokutovat podniky za neukázněné hosty, kteří si i přes zákaz zapálili cigaretu nebo doutník. Podle některých hospodských přineslo září pokles tržeb téměř o polovinu. A aby to nebylo málo, sílí problém útěků bez placení, kdy host předstírá, že jde kouřit ven, ale zpět se již nevrací. Počet těchto útěků se v posledních měsících zdvojnásobil.

Zastánci protikuřáckého zákona usilovali o veřejné blaho. Je ale správný čas ptát se, co nová legislativní úprava ve skutečnosti přinesla. Realita v pohostinstvích, zejména na malých obcích a městech, kterých je v Česku mnoho, je opravdu hodně smutná. „Pro podniky ve velkých městech je úbytek zákazníků a tržeb negativní zprávou. Vývoj ale není tak drastický jako v případě podniků v malých a středně velkých obcích, kde hospodští nesou současnou situaci opravdu velmi špatně,“ uvádí odpůrce protikuřáckého zákona, poslanec Marek Benda (ODS).

Během zimy skončí mnoho malých podniků

Velké množství kuřáků obtěžuje neustálé vybíhání z hospod a barů ven, aby si mohli zapálit. V létě, kdy je příjemné počasí a pobyt venku neznepříjemňují nízké teploty, mnoho kuřáků ochotně vybíhá kouřit ven. Aktuální otázkou je ale, kolik kuřáků bude ochotno odbíhat od piva ven v zimě. Letošní zima tak prověří ochotu kuřáků a loajalitu vůči jejich oblíbenému podniku. Mnoho hospodských se již nyní obává, že úbytek zákazníků v zimě přijde a s ním i otázka, zda je ekonomicky únosné pokračovat v podnikání. Pokud k současnému vývoji přidáme zimní období, je jisté, že nemalý počet malých podniků ukončí svůj provoz.

Nepořádek stojí peníze

Postávající hloučky kuřáků před hospodami, bary, vinárnami i restauracemi také způsobují nepořádek. „Kouření před podniky přinese celorepublikově za rok nové náklady v řádech milionů korun. Nedopalky nejsou jen na chodnících, ale i na silnicích, kde se velmi často hromadí, aniž by je někdo uklízel,“ dodává Marek Benda.

Zákaz kouření vevnitř i venku

Kuřáci před podniky také způsobují hluk, který pochopitelně, zejména v nočních hodinách, obtěžuje lidi bydlící v blízkém okolí. Obce a městské části mají pravomoc kouření na některých veřejných místech zakazovat. Otázkou je, co budou dělat vášniví kuřáci, pokud si nebudou moct zapálit ve svém oblíbeném podniku, ani před ním. Logické je možné očekávat další úbytek zákazníků a tržeb.

Nejlepším řešením jsou kuřárny

Česko se novým protikuřáckým zákonem zařadilo mezi nepřísnější evropské státy. Jak bylo zmíněno výše, legislativní úprava ale přinesla mnohá negativa. Protože úkolem politiků je snažit se pomáhat občanům i podnikatelům, kteří odvádějí nemalé daně do státního rozpočtu, současnou situaci je nutné řešit. Nejvhodnějším řešením, které by zastavilo ekonomickou devastaci českého pohostinství, je podle Marka Bendy zavedení kuřáren. Jejich zřízení by přineslo stav, kdy by byli spokojení nekuřáci, kuřáci i podnikatelé, kterým by přestali ubývat zákazníci a klesat tržby.

FinList on Facebook
  • 4.3K
    Shares